15 Eylül 2008 Pazartesi

Iron Man, 2008 (8,1)





Tony Stark (Robert Downey Jr.) babası dolayısıyla hep elektronik endüstrisinin içinde bulunmuştur ve küçük yaşta icatlarına başlamıştır. 20’li yaşlarına geldiğinde artık bir silah fabrikası vardır. Halkın kendini korumak için silaha ihtiyacı olduğunu düşünür ve hep daha iyisini yapmak için çalışmaya devam eder. Stark fabrikasının ortaklarından Obadiah (Jeff Bridges) da Tony’ye sürekli olarak gaz vermekte ve çalışmalarına devam etmesini sağlamaktadır.



Bu arada Tony’nin yaşam koçu diyebileceğimiz bir de yardımcısı vardır. Pepper Potts (Gwyneth Paltrow) herkesin hayran olduğu bir kadındır ancak yıllardır Tony’nin yanındadır ve sonuna kadar ona hizmet edecektir.



Tony bir gün teröristlerin saldırısına uğrar ve ekibinden biriyle esir düşer. Terörist başı Raza’nın (Faran Tahir) istediği şey, Tony’nin en son icadı olan silahı onun için yapmasıdır. Tony’nin elinde sınırlı alet edevat vardır ama yine de çalışmalarına başlar.



Tony ilk kez silah yaptığı için ona karşı gelenlerin haklı olduğunu düşünür. İlk kez kendi yarattığı silahların kendisine karşı kullanıldığını görür ve bundan çok rahatsız olur. Artık onun için tek bir şey vardır : Esir düştüğü bu yerden kurtulmak. Kıvrak zekası ve becerisi sonucunda teröristlerin anlayamayacağı bir şeyler yapmaya başlar ve bu şekilde “Demir Adam”ın ilk eskizini hazırlar.





Tony, Demir Adam sayesinde esir düştüğü yerden kurtulur ve yaptığı ilk basın açıklamasında silah fabrikasını kapatacağını söyler. Obadiah ona karşı gelse de kararından dönmeyecektir ancak bu arada Demir Adam’ı geliştirmeye kararlıdır. Artık suçlulara karşı savaşacaktır.

Yine yeni bir film, 2008 yapımı ve IMDB’de 8,1 puan almış. Oldukça iyi yani. Ama çok da ahım şahım değildi bana göre. Tamam güzeldi ama ne bileyim bu bir çizgi film uyarlaması, daha görkemli sahneleri olabilirdi. Spiderman uyarlamasından daha iyi yine de :) Spiderman benim kahramanlarımdan biridir mesela çizgi filmlerinde. Amma ve lakin filmlerinde kahramanım olabilmeye yakın bile değil…

Neyse, bu filmle devam edelim.

Yönetmen Jon Favreau’yu daha önce aktör olarak Daredevil ve Deep Impact gibi filmlerde seyretmişiz.



Tony Spark rolündeki Robert Downey Jr.’ı 1992’de rol aldığı Chaplin’den biliyor olabiliriz. Daha sonra 1994’te efsane filmlerden Natural Born Killers’ta oynamıştı. Yine 1994’te benim çok beğenerek seyrettiğim Only You’da oynamıştı. Daha sonra 2003’te Gothika, 2005’te Good Night, and Good Luck, 2007’de Lucky You’da rol almış. 2008’de The Incredible Hulk’ta da rol almış yine Tony Spark rolü ile ama ben henüz o filmi seyredemedim.



Jeff Bridges’in bir sürü filmi var. Eskileri pek hatırlayamadım. Yeni sayılabileceklerden 2001’de oynadığı K-Pax’i sayabiliriz. Bu kadar tanınmış bir adamın da bir tek filmini buraya yazabildiğim için kendimden utanuyorum doğrusu!





İsmini okumakta zorlandığım Gwyneth Paltrow’u 1995’teki efsane filmlerden Seven’dan biliyoruz belki de. Daha sonra 1998’de Sliding Door’da, aynı yıl Great Expactations’ta Ethan Hawk’la, 2001’de Shallow Hal’da oynamıştı. Film olarak bildiğim ama henüz seyretmediğim diğer filmleriyse 1999 yapımı The Talented Mr. Ripley, 2001 yapımı The Royal Tenenbaums, 1998 yapımı Shakespeare In Love, 1998 yapımı A Perfect Murder (yoksa bunu seyretmiş miydim?).

7 yorum:

Vladimir dedi ki...

Bu filmin fragmanını sinemada izlediğimde çok ilgimi çekmemişti. DVD si bizim buralara geldiğinde izleyeceğim yine de.

G. Paltrow un filmlerinden en iyi kadın oyuncu oscar ını aldığı shakespear in love ı izlemelisin çok esprili bir film. Royal tenebaums ise ilk izlediğimden beri dönüp dönüp izlediğim bir filmdir. epeydir izlememiştim bu yazı vesilesiyle aklıma geldi yine bu aralar zamanı gelmiş demek ki.

:)

cinar dedi ki...

Vakit geçirmek için seyredilebilir Vladimir. Feci kötü de değil yani :)

Shakespeare In Love'ı birçok kereler seyretmeye çalıştım ama filmler hep bozuk çıktı. Birinde de Türkçe altyazı yoktu. İngilizcesinde bazı yerleri kaçırabilirim diye seyretmek istemedim. Ama hala listemde film, bir ara seyredeceğim umarım. Tenenbaums'u da seyredebilirim öyleyse. Tavsiye için teşekkürler :)

Adsız dedi ki...

Ben çok sevmiştim Tony'nin asıl adı neydi abi ufak tefek ama acayip sexi ya. Kopyaladım smokinli resmini :)

gülçin dedi ki...

ah dayanamadım, robert downey jr.ı ally mcbeal'lerde seyretmemiş miydin? ayrıca jeff bridges için bence bir numaralı film big lebowski'dir, bir daha seyredile, gülüne:)

sevgiler.

cinar dedi ki...

:) Gülçin, Ally McBeal'in bütün sezonlarını seyretmedim. Seyrettiklerimde de R. Downey Jr. yoktu maalesef. J. Bridges için haklısın ama o filmi de henüz seyredemedim nedense. Çok komik olduğunu biliyorum, arkadaşlarımdan da çok duydum ama bir türlü seyredemedim işte :) Dayanamadığın iyi olmuş, onu da kısa zaman içinde seyredebilmeyi umuyorum :)

Adsız dedi ki...

Bu film giriş filmi gibiydi daha çok. Tony nasıl Iron Man oldu gibi. Devamı gelecekmiş zaten. Filmde de yazılardan sonra Samuel L. Jackson arzı endam ediyordu Nick Fury olarak.

cinar dedi ki...

E devam filmini bekliyoruz o zaman canımcım :)