13 Kasım 2008 Perşembe

Siyah Kan, Jean-Christophe Grange



Son zamanlarda okurken satır atlaya atlaya bir an önce sonunu öğrenmek için kıvrandığım tek kitap diyebilirim Siyah Kan için. Ondan önce Maeve Binchy’nin Gümüş Yıldönümü’nü okumuştum. Tabi iki kitap arasında dağlar kadar fark var. Binchy’nin dünyasından bir anda Grange’ın dünyasına atlayıvermek epey gerdi beni..

Jaques Reverdi dünyaca tanınan bir dalgıçtır. Bir anda cinayetten tutuklanır. Bir kız vahşice öldürülmüştür. Reverdi bu cinayetten yırtsa da ikincisinde suçüstü yakalanır ve hapishaneye gönderilir.

Marc daha önce sevdiği iki kişiden birinin intiharı, diğerinin vahşice öldürülmesi sonucunda komaya girer. Başlangıçta müziğe merak salmışken bu ölümler sonucunda meslek değiştirmeye karar verir ve en sonunda magazin fotoğrafçısı olur. Bu işine de Prenses Diana’nın ölümüyle son verir. Artık daha düzgün işlerde çalışmak ister. Bunun için gazetecilik ruhunun peşinden gitmeye karar verir. O günlerde Reverdi olayı gündemdedir. Marc da bu olayı araştırmaya karar verir. Ancak Reverdi kimseye röportaj vermez. Marc araştırmaları doğrultusunda kendisine bir plan yapar. Reverdi hapisteyken genç bir kız kimliği ile Reverdi’ye mektup yazacak ve Reverdi’nin kendisine açılmasını bekleyecektir.

İşler Marc’ın beklediğinden de iyi gider. Reverdi Marc’ın yeni kimliği olan Elisabeth’e aşık olmuştur. Ancak Elisabeth’in, kendisinin yarım bıraktığı işine devam etmesini ister. Marc’ın başı beladadır ve feci halde korkmaktadır. Üstelik Reverdi hapishaneden kaçmayı başaracak ve Marc’ın peşine düşecektir!

Yeterince gerilim oldu mu? He he :)

Ben çok beğendim. İnternette şöyle bir araştırdım. Yorumlar genelde kötü bir kitap olduğu şeklinde yapılmış. Ama bu tip yorum yapanların kan’dan hoşlanmadıklarını, kan gördüklerinde bayıldıklarını falan düşünüyorum. Çünkü kitapta 3 önemli kanın tanımına kadar epey detay var (ilk adet kanı, bekarlığa veda kanı ve açık yara kanı). Bu kısım biraz iğrenç gelebilir ama kitap baştan sona büyük bir gerilim ve heyecan içeriyordu bana göre. Tavsiye ederim yani :)

(458 sayfa.)

Hamiş : Bu kitaba Alanis Morissette'nin "Your Congratulations" isimli şarkısını yakıştırmıştım aslında, bilenler bilirler. Ama onu bulamadım. That I Would Be Good ile yetineceksiniz artık. Bu şarkısını da severim :)

8 yorum:

Adsız dedi ki...

Heyt be okudun demek :) Hastayım adama ya bu aradaThe Fall'ı yazdım geçen hafta izle kesin onu.

Tabiat Ana dedi ki...

Grange benim için bir numaradır.Ne yazsa okurum :)

Ela'dan Mektuplar dedi ki...

Sanırım 2 yıl oldu okuyalı belkide daha fazla. Okurken korktum bazen. Bal mumlarını neden ve nasıl kullandığını okuduğumda özellikle. Ama bitirince iyiki okumuşum da dedim.

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Sonunu da yazsaydın ya
Çınar'cım.
Merakta bıraktın, hiçde okuyacak vaktim yok.

cinar dedi ki...

@ Craft'cım benim bu yazarın okuduğu ilk kitabım bu. iyi bir başlangıç yapmışım :) filmi de seyrettim. Yazacağım bir ara. Teşekkür ederim :)

@ Ela'dan mektup, vay be, iki sene geçmesine rağmen hala detaylı hatırlıyorsun demek. Baya etkilemiş demek ki seni de. Gerilimden ötürü bir an önce sonuca ulaşmak istedim ben de :)

@ Yaşamın Kıyısında, sonunu herkes bilmek istemez diye yazmadım. Sana yorum olarak yazacağım ama :)

Adsız dedi ki...

Ben tşk ederim 1 danem :)

Burcu SezeR dedi ki...

Yazarın en ilgimi çeken kitabı oldu "Siyah Kan" Yeni kitabı da yolda bu arada =)

Adsız dedi ki...

tam manasıyla mükemmel bir yazar çok begenerek okuyorum