29 Mayıs 2008 Perşembe

Following, 1998



Bill (Jeremy Theobald) Londra'da aylak aylak dolaşmaktadır. Kendine yazar demekle dememek arasında gidip gelen takıntılı bir adamdır. Takıntısı da diğer insanların hayatını merak etmek ve bunu öğrenmek için onları takip etmektir. Bu takip için bazı kurallar da belirlemiştir. Örneğin sürekli aynı insanı takip etmemek, onların gittiği yerlere gitmemek gibi kuralları vardır. Bir gün Cobb (Alex Haw) adındaki bir adamı takip eder. Bu sefer sert kayaya çarpmıştır.


Cobb Bill'in kendisini takip ettiğini anlar ama bunu ona çaktırmaz. Bir gün o da Bill'i takip eder ve sonunda Bill'in yanına giderek kendisini neden takip ettiğini sorar. Bu Bill'in başına ilk kez gelmektedir ve Bill önce çekinir. Ama sonra Cobb'la konuştuktan sonra her şey değişir. Cobb da takıntılı biridir. Onun takıntısıysa insanların evine girmek ve istediklerini almaktır. Bill de zaten insanların hayatlarını merak ettiğinden Cobb'la birlikte çalışmaya başlarlar.

Bill'in daha önce takip ettiği sarışın kadının (Lucy Russell) evine de girerler. Aslında hikaye de bundan sonra başlar. Hiçbir şey Bill'in gördüğü ya da sandığı gibi değildir. Cobb yüzünden başı derde girecek ve kendini hiç bilmediği bir yerde bulacaktır.

Film 1998 yapımı. Cihristopher Nolan'ın o güzel Memento'sundan önce çektiği film. Tabi biz önce Memento'yu bildik ve sevdik. Filmde yine bir ileri bir geri zamanda yolculuk edip duruyoruz siyah beyaz karelerle. Değişik bir filmdi. Zekice kurgulanmış bir olaylar zincirinde herkese güvenmemek gerektiğini bir kez daha görüyoruz. Ana fikir budur işte :)

Jeremy Theobald'ı daha önce yine Christopher Nolan'ın (Chris Nolan) yönettiği Doodlebug isimli filmde seyretmiş olabilirsiniz, ben seyretmedim. Sonra yine aynı yönetmenle Batman Begins'te de çalışmış 2005'te. Su teknisyenlerinden biriymiş ki hiç hatırlamıyorum kendisini.




Alex Haw'ınsa bilinen tek filmi bu. İki oyuncunun da resimlerini bulamamam bundan kaynaklanıyor sanırım :)



Lucy Russell'sa ilk bu filmle beyazperdeye düşmüş. O da J. Theobald gibi Batman Begins'te rol almış. Şaşırtıcı ama onu da hiç hatırlamıyorum. Bu yönetmenlerin de bir oyuncu takıntısı var aslında, burda bunu açık seçik görebiliyoruz :)

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Nolan bu ilk filmiyle Memento'nun girişini yapmış adeta. Ayrıca, filmin bir sahnesinde kapıda bulunan batman amblemi, ileride batman'i çekmeyi ne kadar istediğini gösteriyor sanırım.