30 Mart 2008 Pazar

My Blueberry Nights


Elizabeth (Norah Jones) sevgilisi tarafından aldatılmıştır. Kalbi kırık bir kız olarak Jeremy'nin (Jude Law) barına gider. Jeremy'nin de değişik bir hikayesi vardır. Barda ikram etmek için hergün değişik tartlar yapar. Bunlardan "blueberry"li olanı aslında pek yenmezse de hergün onu yapmaya devam eder.


Elizabeth bara geldiği ilk gün blueberryli tartın hikayesini dinler ve ondan yemek ister. Tartın tadı gayet güzeldir. Laf lafı açtıkça Jeremy ve Elizabeth arkadaş olurlar. Ama Elizabeth'in kafası karışıktır ve kendini bulmak için bir yolculuğa çıkacaktır.



Yolculuğu esnasında çalıştığı barlarda, kumarhanelerde tanıdığı insanlar kendini bulması için ona yardımcı olacaktır.

Elizabeth para kazanmak için her gittiği yerde garsonluk yapar ve her hafta Jeremy'ye yaşadıklarını anlattığı mektuplar yazar. Jeremy ona ulaşmaya çalışsa da bunu başaramaz. Elindeki tek şey Elizabeth'in gönderdiği mektuplardır.



Elizabeth ilk çalıştığı barlardan birinde dertli bir polisle tanışır. Polis eşinden ayrılsa da kendini hala evli olarak görmekte ve eski eşi Sue Lynne'in (Rachel Weisz) hayatını zorlaştırmaktadır.


Daha sonra çalıştığı kumarhanede ise güzeller güzeli kumarbaz Leslie (Natalie Portman) ile tanışır. Leslie kumarda kaybedince Elizabeth'ten borç ister. Elizabeth de araba almak için biriktirdiği bütün parasını Lesli'ye güvenerek ona verir. Ama oyun bitince Leslie kaybettiğini, parasının karşılığında kendi arabasını alabileceğini söyler. Tek şartı onu gideceği yere götürmesidir. Yolculukları sonucunda Leslie'nin babasının öldüğünü öğrenirler. Leslie bunu duyunca arabayı vermekten vazgeçer, o baba yadigarıdır çünkü. Yerine borç aldığı parayı verecektir çünkü aslında kumarda kazanmış ama Elizabeth'e kaybettiğine dair yalan söylemiştir.

Elizabeth tüm bu yaşadıkları ve tanıdığı insanlar sayesinde hayattan ne istediğini anlar, kendini bulur ve Jeremy'nin barına geri döner.


Filmde tanıdık bir sürü sima var. Filmde çok uzun sahneler boyu görünmeseler de filme ayrı güzellikte renkler kattıkları bir gerçek. Jude Law'ın oyunculuğunu çok beğeniyorum ben. Hatırladığım kadarıyla seyredip de beğenmediğim bir filmi olmadı. Artificial Intelligence, The Holiday, Cold Mountain, Breaking and Entering bunlardan birkaçı.


Natalie Portman'ınsa küçüklüğünden beri hayranıyız (ben ve eşim). Masum güzellerden kendisi.. Benim için Leon'la başlayan serüveni Star Wars, Closer, Cold Mountain, Garden State, V for Vendetta gibi güzel filmlerle devam etti. Hele hele V For Vendetta'yı henüz seyretmediyseniz muhakkak tavsiye ederim.



Çok güzel bulduğum Rachel Weisz ile serüvenim ise Mummy serisiyle başladı. Sunshine, About A Boy, Constantine ve o muhteşem film The Fountain ile devam etti. Duru güzelliğiyle gönülleri fethediyor vallahi :)

Film Norah Jones'un ilk denemesi için bence oldukça başarılıydı. Kendi seslendirdiği güzel şarkılarla hoş renkler de katmış filme. Seyredilebilir hoş bir filmdi bence..

İyi seyirler..

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu filmden bahsedip tabii ki yönetmen Kar Wai Wong'un da adını analım. Fa Yeung Nin Wa (In The Mood For Love) ve 2046 filmleri ile de tanıyoruz kendilerini. Severiz bu aşk filmlerini de. Ne varsa Asya filmlerinde zaten :)

cinar dedi ki...

Ya evet haklısın. Yazarken aklımdaydı aslında ama unutmuşum. Hatırlattığın iyi oldu canım benim :)

Esra dedi ki...

Norah Jones'un film cevirdigini bilmiyordum. Ilginc bir filme benziyor. Paylasim icin cok tesekkurler. :-)

cinar dedi ki...

Evet ilk filmiymiş bu zaten Esracım. Hoştu bence. Aslına bakarsan güzel güzel insanları beyaz perdede görmek bile içimi aydınlatıyor benim :)

[ fiкяiмiи iиcє güℓü ] dedi ki...

Filmin -sen önerdiğin için- güzel olduğundan eminim. Lakin şu öpücük sahnesi pek romantik geldi bana sen ne dersin? Kızların hepsi çok güzel. Duru ve doğal güzellik delisi bir hatun olarak pek beğendim.

Bu arada eşine çok geçmiş olsun. Tarifini deneyeceğimden emin olabilirsin. Pratik yemekler favorimdir. Akşamın darı yemek yapmak zorunda olan biri için hünkar beğendi pişirmek zor olurdu.:)

cinar dedi ki...

İnce Gülüm çok teşekkür ederim :) Umarım boşa çıkarmam film konusundaki bu güvenini..

Eşim de iyileşti, çok teşekkürler. Yemeği seveceğine de eminim. Belki yapınca sen resmini çekmeyi başarırsın yemeden önce :) Afiyet olsun..