22 Temmuz 2008 Salı

Önce kitaplar

Eveeeet gelelim tatilimize. Ya da daha önce kitaplardan bahsedeyim en iyisi :)

Okumak üzere 3 kalın kitap almıştım yanıma : Saraydan Sürgüne (Kenzie Mourad), Kavim (Ahmet Ümit) ve Empati (Adam Fawer). Tam yola çıkacakken kargo geldi ve internetten sipariş ettiğim kitapları getirdi : Bir Takım İnsanlar (Sait Faik Abasıyanık) ve Beni Asla Bırakma (Kazuo Ishıguro). İlkini sevgili Şeker Kız'ın bir yazısı üzerine ısmarlamıştım. Aslında Kumpanya'dan bahsedip onu önermişti ama alışveriş yaptığım sitede o olmayınca yazarın başka bir kitabını almaya karar vermiştim. Diğer kitabıysa sevgili 7. Oda'nın blogunda görüp merak ederek ısmarlamıştım.

Kitaplarımın gelme heyecanıyla onları da yanıma almıştım. Bu arada elimde bir de Peyami Safa'nın Selma ve Gölgesi vardı :)



Yola çıktıktan birkaç saat sonra Selma ve Gölgesi bitmişti. Değişik bir kitaptı. Onu da bana Kanguru önermişti. Selma adında dul bir kadın var. İnsanlarla iletişimi oldukça kısıtlı olmasına rağmen onu göreni kendine delice hayran bırakabilen bir kadın. Nevzat da Selma'ya aşık olur ve fikrini öğrenmek için arkadaşı Halim de Selma ile tanıştırır. Halim önceleri biraz önyargılı baksa da O da aşık olur Selma'ya. Selma'nınsa daha önceki evlilikleriyle ilgili kötü bir ünü vardır. Eski iki kocası da intihar ederek ölmüştür. Babası da intihar etmiştir. Kaldığı bir evdeki beslemeleri de aynı şekilde intihar etmiştir. İki arkadaş bu bilmeceyi çözebilecek midir, dahası kendilerini Selma'dan koruyabilecek midir? İşte size 186 sayfalık kitabın konusu :))



Havanın kararmasına az kaldığı için kalın kitaplardan önce ince kitaplarla devam etmeye karar vererek Sait Faik'in 147 sayfalık Bir Takım İnsanlar adlı kitabına başladım. Oldukça samimi bir dille yazılmıştı ama önerebilecek kadar beğenmedim kitabı. Rumlar, Türkler, kızlar, oğlanlar derken birçok kişiden bahsetmiş yazar. Karakterleri bize tanıtıp zaman içinde bazılarını da tesadüfen karşılaştırıp tanıştırıyor. Kitabın önsözünde daha önce yasaklandığı, sonra bazı isimlerin değiştirilip kitabın yeniden düzenlenerek tekrar basıldığından bahsediyor. Yasaklanacak nesi varmış onu anlamadım o da ayrı :)

Ondan sonra da Uzunbacak'ımın çok beğenerek bana da alıp hediye ettiği Kenzie Mourad'ın Saraydan Sürgüne adlı kitabını okudum. Tabi onu okumak bayağı uzun sürdü. 704 sayfa bidik bidik yazıldığından okumak epey zamanımı aldı. Ama kitaptan çok da keyif aldım. Osmanlı Hanedanı'nın son prenseslerinden Selma'nın yaşantısını kaleme almış kızı Kenzie. Sarayda başlayıp yoksulluktan ölene kadar yaşadıklarını kimi zaman tarihi belgelerden kimi zamansa düş gücünden yararlanarak yazmış. Kitabın sonunu söylemiş gibi oldum ama arka kapakta zaten ne olacağı yazıyor. Hoş, aradan bu kadar yık geçip de ölmemiş olmasına da imkan yok ama :) Selma'nın annesi Hatice Sultan, haremağası Zeynel, Hindistan racası Emir Selma'nın yaşamında önemli yerlere sahip. Okuduğunuzda beğeneceğinize eminim.

Dönüş yolundaysa Kazuo Ishıguro'nun Beni Asla Bırakma adlı kitabına başladım. İş yoğunluğuna geri döndüğüm için henüz bitmedi. Ama şimdiye kadar oldukça iyi gidiyor. İlginç bir konusu var. Bitince ondan da bahsedeceğim.

Kavim ve Empati kütüphanemdeki alfabetik sıralarına geri döndüler. Başka bir zamana artık...

Hamiş : Okuduğum kitapların listesini tuttuğum bir defterim olmasına rağmen tatil yerlerine defterle birlikte gitmediğim için okuduğum kitapların fotoğraflarını çekip hangi kitabı nerede okumuşum unutmamış oluyorum. Tanıtım fotoğraflarını kendi çektiklerimle yapmayı uygun buldum bu vesile ile :)

8 yorum:

7.oda dedi ki...

alfabetik sıraya göre mi diziyorsun kitaplarını? benim en büyük dertlerimden biri bu .. bazen yazara göre diziyorum.. aynı yazarın kitapları yanyana dursun istiyorum.. çok renk karmaşası olunca kütüphanede yayınevine göre diziyorum vs..
dvd lerimde iş kolay sirekt adan z ye dizdim orjinal adlarına göre .. standart ebatta olduğu için görüntü kirliliği yaratmıyor. ama kitaplarda durum vahim kimi inc ekimi kalın kimi uzun kimi kısa renk renk nasıl yapsam hala oh be dediğim bi sistemi kuramadım :)

Öykücü dedi ki...

O alttakiler bacakların mı:)))Çok komik bi de tatlısın kızım yaaaa:)))

Selmanın sırrını merak ettim bak.Hımm diyorum.

Çok öpüyorum.

cinar dedi ki...

@ Sevgili 7. Oda, evet alfabetik sıraya göre diziyorum. Ama önce yazar adı olarak alfabetik, sonra kitap adı olarak. Böylece aynı yazarın kitapları yanyana durmuş oluyor. Her aradığımı da hemen bulabiliyorum. Dediğin gibi incelik-kalınlık hatta uzunluk-kısalık bayağı kalabalık bir görüntü oluyor ama napalım :)

@ Öykücü evet benim bacaklarım, çaktırma :) Yahu diğer adamın adı aklıma gelmedi, boşluk bırakmıştım yazarken, dur onu bulayım da düzelteyim bari yazıyı :)) Puhaha.

uzun bacak dedi ki...

Çınarcım ama ben çok meraklandım şimdi ;) Selma erkek düşmanı katil mi yoksa :) Bir ara sonunu anlat mutlaka bana...

Saraydan Sürgüne'yi beğenmene sevindim.

Öpüyorum.

Vladimir dedi ki...

Çınar gelmiş hoşgelmiş... :))

Ben de saklamak istediğim kitaplarımı yazar soy isimlerine göre alfabetik sıraya diziyorum, sevdiğim yazarların kitaplarını tutuyorum genelde ama yine de başa çıkması zor yöntem. Mesela Paul Auster ın yeni bir kitabı çıkınca taa bütün rafları kaydıra kaydıra canım çıkıyor. (derdime bakın)

Tatile okumak çok güzel bir alışkanlık, yer ve zamanları hatırlarken o kitaplarında anıların kenarından köşesinden anımsanması ilginç oluyor. :))

cinar dedi ki...

@ Uzuncum hemen bir e-posta atayım sana dur :))

@ Hoşbulduk Vladimir. Alfabetikten başka çözüm yok gibi gene de. Senin kütüphaneni çok merak ediyorum zaten :)

Benim Hayatim dedi ki...

Selma Ve Gölgesini bende merak ettim şimdi :) Benimkiler dizili bile değil her yerde bir onlu şekilde devam ediyor :p

cinar dedi ki...

O da güzel :) Sağda solda kitap oluyor ama hep ayni kitap oluyor bizde. Hangi kitabı okuyorsam oda oda taşıyorum çünkü ben de :) onun haricindekiler kurşun asker misali ama.