14 Mart 2008 Cuma

Kelime Oyunları : Sürgün

Sürgün edildiğinde henüz 19 yaşındaydı. Daha yolun başındayım sanıyordu ama yaşayacağı çok şey vardı. Gazetede ufak bir yazı yazmıştı sadece. Özgürlük istemenin neresi yanlıştı anlamıyordu. Ama sürgün edilmişti bir kere. Geriye dönüş yoktu. Bütün sevdiklerinden ayrılacaktı o gün. Daha bir sevgilisi bile yoktu ama baba ocağından ayrılmak da çok zor gelmişti ona. Gözleri yaşlı annesinin medet uman bakışları karşısında yüreği parçalanıyordu. Babasınınsa kafası dikti, oğluyla gurur duyuyordu çünkü..

Apar topar gemiye bindiğinde ruhunun bir parçasını Urla'da bıraktığını hissetti. Annesiyle babası minicik noktalar haline gelene kadar baktı, baktı, baktı.. Onları göremez olduğunda kendini koyverdi. Gözyaşlarına engel olamıyordu bir türlü. Aslında o da gururluydu, pişman da değildi üstelik ama gözyaşlarını dindiremiyordu işte.

Aradan yıllar geçti. Sürgünde yaşadıkları onu çökertmişti. Ailesinden sürekli mektup alıyordu. Tek dayanağıydı bu mektuplar. 3 ayda bir ancak geliyordu ama geliyordu ya işte, o da yeterdi. En son mektupta affedildiğini okuyunca inanamadı. İçi titredi birden. 10 yıldır çektiği azap sona erecekti sonunda. Üstelik sadece bir yazı yüzünden. Ufak bir yazı yüzünden 10 yıl ailesinden uzakta yaşamıştı.

Urla'yı tanıyamadı ilk ayak bastığında. Onu karşılayan iki yaşlı insanı da tanımayadı adeta. Annesinin başındaki saçlar bembeyaz olmuştu. Babasınınsa iyice kamburu çıkmıştı. Üstlerinde her yerleri yamalı kıyafetler vardı. Sadece gözleri aynıydı. Aynı sevgi dolu gözlerle bakıyorlardı oğullarına. Öyle bir kucakladılar ki onu, sanki kaçırdıkları 10 yılın acısını çıkartmaya çalışıyorlardı. Yüzlerinde gülücükler açmıştı üçünün de. Artık birlikteydiler. Artık umutları vardı, her şey iyi olacaktı..

14 yorum:

Derin Sularda dedi ki...

Sevgili Çınar, öncelikle oyunumuza katıldığını yeni farekttim, biraz geçte olsa hoşgeldin, duvar yazını da şimdi okudum cidden çok güzel olmuş eline sağlık:) Ayrıca sürgün konusunu akıllardan geçen ve ne yazıkki pek çok kişinin yaşadığı bir olaya dayandırmışsın, okurken bir insanın ömründen acımasızca çalınan yıllara üzüldüm... hatırlattığın ve bizimle paylaştığın için sağol.
Sevgiler.
Dilek

Geveze Kalem dedi ki...

Sevgili Çınar, öyle güzel okutuyorsun ki ben yine "bu da yarım kalmış," demek zorunda kalacağım.:) Mesela ne yazmıştı, döndükten sonra başka neleri değişmiş bulmuştu?... Merak ediyor insan.;-)

bi'havalarbi'seyler dedi ki...

Sevgili gınar, çok önemli bir konuya değindiğin için teşekkür ediyorum sana.

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Sevgili Çınar,
Bu hüzünlü hikaye, ama aslında çok yaşanan. Kimler geçirdi hayatının en güzel yıllarını sürgünde sevdiklerinden, yurdundan ayrı. Kimler özlem içinde yıllarca gurbette yaşadı. Güzel bir anlatım ellerine sağlık.
Sevgiler,

etki alanı dedi ki...

Ama ben ağlarım..
Ve ağlıyorum..
Yıllardır baba hasreti çekiyorum çünkü...
Yaşarken ölüm hasreti yaşatan babama kızgınım,ama burnumun direği sızlıyor...
Adın gibi,ağır bir yazı yazmışsın sevgili çınar ağacı..
Hoşgeldin,
>TüTü

Aylin Ünlü dedi ki...

İkincisi yazılacak bir kitabın özeti misali okudum yazını,çok güzel olmuş gerçekten..Belki de devamıda gelir birgün...

cinar dedi ki...

@ Sevgili Yıldız Yağmurları, güzel yorumun için çok teşekkürler. Evet çok bilindik bir konu aslında ama sürgün kelimesini ilk gördüğüm andan itibaren kafama kazınan tek hikaye buydu. Bu kadar yer etmiş hayatıma demek ki. Okuduğum öyle çok kitapta vardı ki..

@ Sevgili Geveze Kalem :)
Çok teşekkür ederim. Hakikaten de yarım bir hikaye. Giriş var sonuç var ama gelişme yok :) Bu yazıyı iş yerinde bir 10 dakika içinde yazdım. Ondan olabilir mi acaba? Sonraki yazıları daha uzun yazmaya çalışacağım. Sevgiler..

@ Sevgili Çaykaşığı, okuyup yorumladığın için de ben teşekkür ediyorum sana :)

@ Sevgili Yaşamın Kıyısında,
Evet daha nice hikayeler vardır, üstelik tüm hüzünlerine rağmen gerçek olan hikayeler.. Keşke hep güzel şeyler yaşayabilsek..

@ Sevgili Etki Alanı,
Seni ağlattığıma üzüldüm :( Umarım babanla tekrar buluşur ve uzun süren hasretinize bir son verebilirsiniz..

@ Sevgili Aylin Yaprak, okumayı da yazmayı da çok seviyorum. Keşke bir gün tüm hikayelerimin sonunu getirebilsem :)

Adsız dedi ki...

Bütün bunların birileri için yaşanmış gerçek olması ne acı..

Geveze Kalem gibi bende keşke devamınıda sizin kaleminizden okuyabilseydik diyeceğim..sevgiler..

Tabiat Ana dedi ki...

çınarcım,
iyiki yazıyorsun sen bu kelime oyunlarında:))
devamını merakla beklediğim çok ama çok güzel bir yazı olmuş.Ellerin dert görmesin.kocamaaaan öpücükler ve sevgiler sana.....
(sen ankaraya gel haber verme küseyim mi ha küseyimmi.....)

Ebru Oğuş dedi ki...

merhaba çınar, çokların hikayesi bu anlattığın, çok güzel anlatmışsın ve gevezeye katılıyorum, neler değişmişti ben de merak ettim şimdi. belki bir başka yazıda onlardan da bahsedersin bize:-))
bir de yarı Urla'lı olduğum için belki, çok sıcak geldi bu öykü bana;) kalemine sağlık, sevgiler..

[ fiкяiмiи iиcє güℓü ] dedi ki...

Nicelerinin yaşadığı öyle acıklı bir durum ki sürgün, böyle sevgi dolu, güzel bir hikayeyle anlatılınca insanın içi acıyor. Evladından ayrı kalan anne-babanın acısı, gencecik yaşında yurdundan, ailesinden uzak kalmak zorunda kalan bir yavrucak ve üstelik de sadece yazdığı bir yazıdan dolayı. Yüreğine, kalemine sağlık.

Sevgiler..

Berrin dedi ki...

bu yazını çok güzel ısleyıp tam bır hıkaye halıne dönüştürebılırsın.
yazıya duyguyu verebılmıssın ama vurup kaçmış adeta..
yüregıne saglık, diger yazılarını beklıyor olacagım..sevgıler.

Hayatta Giderken dedi ki...

Sevgili çınar ağacı ben de kelime oyuncularına senin gibi yeni katılanlardanım. "Sürgün" kelimesini duyduğum anda aklıma ilk düşenler, düşünceleri, idealelri uğruna bu gününden vaz geçmiş gerçek sürgünü yaşamış insanlardı. Ne çok ne çok hatta bir kuşak böylesine acımasızca... katledilmiş. Acı çektirilmiş. Kalemşne sağlık arkadaşım. sevgiyle kal

cinar dedi ki...

@Sevgili Hüzünbaz,
yorumun için teşekkürler. Bir dahaki sefere daha uzun yazacağım umarım :)

@ Tabiatçım teşekkür ederim :) Yok küsme, bir dahaki sefere haber veririm Tunalıda gezeriz şöyle hı? :)

@ Sevgili Ebru,
sıcak yorumun için teşekkür ederim. Vallahi ben de merak ettim şimdi iyi mi? :)

@ Sevgili Fikrimin İnce Gülü,
Keşke sadece hayal ürünü olsa böyle acıklı hikayeler ama ülkemizin gerçekleri maalesef :(

@ Sevgili Banadair_Berrin,
gerçekten de vurup kaçtım galiba :) Bir dahakine vurup bekleyeceğim. Sevgiler..

@ Sevgili Hayatta Giderken,
sen de hoşgeldin öyleyse..Yeni yazılarda buluşmak dileğiyle..