3 Ağustos 2008 Pazar

Vantage Point 2008 (6,7)



Thomas Barnes (Denis Quaid) bir sene önce Amerika Başkanı Ashton'ın (William Hurt) korumalığını yaptığı bir sırada kendini öne atarak Ashton yerine vurulmuş ve fiziksel ve ruhsal tedavi için görevden ayrılmıştır.

Olaydan bir sene sonra Amerika Başkanı Ashton terör karşıtı konuşmasını yapmak üzere İspanya'ya gidecektir. Bu iş için görevlendirilen korumalar arasında Thomas da vardır. Herkes onun hala iyileşemediğini söylese de korumalardan Kent (Matthew Fox) ona inanmaktadır ve Thomas'a destek olur.

Ashton kürsüye çıkıp halkı selamladıktanhemen sonra vurulur. Birkaç el atış yapılmıştır. Ashton yere düştüğünde Thomas ve diğer korumalar oşuşturmaya başlar. Azbir zaman sonra bir yerde bomba patlar. Alanda toplanan insanlar iyice panik olarak kaçışmaya başlarlar ve aniden Başkan Ashton'ın konuşma yapacağı kürsünün altına konan bomba patlar...



Birden geri sarar film. Aynı sahneyi Thomas'ın, Kent'in, alana gelen Amerikan vatandaşlarından Howar'ın (Forest Whitaker), suikatçılardan biri olan Suarez'in (Saïd Taghmaoui) ve birkaç kişinin gözünden daha seyrederek bütün olayı anlamaya başlarız.



Thomas da yaşadıklarının farkına varıp suçluların peşine düşecek ve Başkan Ashton'ı daha önce de yaptığı gibi kurtarmaya çalışacaktır.



Yönetmenliğini Pete Travis'in yaptığı film daha yeni, 2008 yapımı. IMDB'de 6,7 almış. Ben çok beğenmedim. Artık klasikleşti bu tip filmler. Bir de aynı görüntüyü 15-20 kere görmek beni biraz baydı. Üstelik Dennis Quaid'in iyice yaşandığını gördüğüme de üzüldüm. Matthew Fox'a gıcık olmam da cabası :) filmdeki rolü itibariyle.

Dennis Quaid'i Meg Ryan'ın eski kocası olarak tanıdık belki de :) Tabi aslında ben doğmadan önce başlamış filmlerde rol almaya. Şimdilerde Smart People diye bir filmi de var, ki o filmde Juno'da tanıyıp sevdiğimiz Ellen Page de var, dolayısıyla meraktayım :)

Matthew Fox'u insanı çıldırtan Lost dizisinden tanıyoruz. Orada tam bir kaybedeni oynasa da sevgimizi kazanmıştır.



Filmde ayrıca Allien serisinde severek seyrettiğimiz Sigourney Weaver da var. Filme çok büyük bir katkısı yok gerçi...

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Film, tipik ucuz bir ABD propagandasıydı. Konu ilerledikçe iğrendim açıkçası. Bri de yazında "Başkan" demişsin. Kimin başkanı, neyin başkanı? TVler'de de böyle diyorlar, sinir oluyorum. Sanki dünyanın başkanıymış gibi bir algılama oluşturuyorlar. Ondan dolayı "ABD Başkanı" olarak düzeltirsen sevinirim.

cinar dedi ki...

Filmi bildiğim için sanki yazarken de Amerika'yla ilgili olduğunu belirtmişim gibi geldi. O yüzden her seferinde Amerika Başkan'ı yerine Başkan demeyi tercih etmiştim. Eksik olmuş haklısın. Düzelteceğim şimdi.

Vladimir dedi ki...

Büyük önyargılar içinde izlemeye gittiğim bir filmdi. ÇÜnkü aynı olayın farklı bakış açılarından açılımları olduğuna dair bir konuya sahip olduğunu duymuştum. EN sonunda kadın karakterin kişiliğindeki benim için büyük bir değişiklik dışında hayal kırıklığı duymadım. Ama karakter değişiminin arkasından gelen araba takip sahnesi biraz sıktı o kadar. Zekice hazırlanmış bir filme ilave edilmiş holywood sosu olmasa daha iyi olacakmış. Senaryodaki iki aksama filmin sevilebilirliğini azaltıyor. Ah keşke önemli karakterlerden birisi adam öldürme eylemi konusundaki yaklaşımını 10 dakika ara ile değiştirmeseydi ve filmdeki öenmli bir karakterin gerçek yüzünü yaklaşık kırk dakika geçince anladığınız için filmdeki eentrika sürpriz olmaktan çıkıyor.(spoiler olmadı izlememiş olanlar korkmasın) Amerikan sineması eline düşmeseymiş daha iyi bir film olabilirmiş kanaatindeyim. Yönetmen iyiydi, her sahne kendi içinde tutarlı ve mizansenler kendi içinde gerilimini tutarlı biçimde koruyordu.

Tabiat Ana dedi ki...

:)
sayın eleştirmen hanım,
çok güzel eleştirmişsin bayıldım:)
film hakkındaki fikrimi biliyorsun zaten.

7.oda dedi ki...

ben de senaryoyu sevmiştim fakat Vladimirin dediği gibi hollywood sosu sanki filmin iyiliğini örttü epeyce.. keyifli zaman geçirmek için izlenebilir..

ben wanted ı gördükten sonra bu filme 10 bile verebilirim walla !!

cinar dedi ki...

@ Farklı bakış açılarıyla sunulan filmleri severim aslında. Mantık olarak değişik ve hoş gelir, ama bu filmde hoşlaşmadığım bir sürü olumsuzluk vardı Vladimir.

@ Tabiat'çım, senin blogunda gördükten sonra seyrettik zaten :) Badem filmleri sıralayınca aa bu filmi Tabiat da seyretmiş, biz de seyredelim dedim hemen :)

@ Sos konusuna aynen katılıyorum ben de 7. oda. Wanted'a çok güzel diyorlardı ya, ben de merak ediyordum. Olmadı şimdi :(