14 Ağustos 2008 Perşembe

Beni Asla Bırakma, Kazuo ISHIGURO



Yine çok vaktim yok. Üstelik bu akşam yine yola düşüyoruz. Haftasonunu Cuma günüyle birleştirip ufak bir kaçamak yapalım dedik  Onu sonra anlatacağım.

Ama unutmadan yazmam lazım artık. Kazuo Ishıguro’nun Beni Asla Bırakma adlı kitabını. Sevgili 7. Oda’nın sayfasında görmüştüm ilk. “konusu itibariyle sömürüye açık olmasına rağmen hemen hemen hiç duygu sömürüsüne yer vermeden” diye başlayan tam isabet özetlemesiyle benim çok ilgimi çekmişti. İyi ki de çekmiş.

Gerçekten dışarıdan bakıldığında sömürüye oldukça açık. Ama kitabı okurken bu açıklığın farkına bile varmıyorsunuz. Dahası asıl önemli olan konu o değil de, ana karakterlerin hayata bakışı, birbirleriyle ilişkisi gibi geliyor.

Ve son ana kadar ben de hep bekledim kaderlerini değiştirebilmelerini. Son sayfaya kadar umutla okudum.

Kazuo Ishıguro’nun bu yalın dilini sevdim ben. İnceden inceye içinizde yer etmeyi çok iyi başarıyor. Kathy, Ruth, Tommy yanıbaşınızdaki karakterler haline geliyor bir anda. Bir anda da çekip gidiyorlar.

Uzun zaman çok tartışılan (hala tartışılmakta), hayatımıza birden giriveren teknolojilerle bütünleşen, bir yandan da insanlığımızı sorgulayan oldukça enteresan bir konusu var. Ben okumanızı şiddetle tavsiye ederim.

4 yorum:

SERAP dedi ki...

Demek ki hepimiz kitabı 7.Oda'da gördük.Benimde İstanbul'dan aldığım birkaç kitaptan bir tanesi kendisi:)Sen yazınca okumak için daha da sabırsızlanmaya başladım...Size iyi tatiller...Okuduktan sonra bir daha yorum bırakırım:)

Vladimir dedi ki...

Alıp da kenara koyduğum kitaplardandı. Haftaya izne çıkıyorum. kesinlikle okuyacağım.

cinar dedi ki...

@ Teşekkür ederim Serap. Okuduktan sonraki yorumunu merakla bekliyorum. Ben hakikaten çok beğendim çünkü :)

@ Kitabın en rahat okunduğu dönem izin dönemleri zaten. en azından benim için :) Bu izinde yanıma almasaydım aradan baya zaman geçerdi yani. İyi ki bekletmemişim çok.

7.oda dedi ki...

:)
mutlu oldum ben şimdi :)